Descoperă fermecatele
CIREȘE
Plantația de cireș se întinde pe 15 hectare în acest moment. Avem plantați cireși din soiurile: Burlat, Summit, Merchant, Kordia, Karina și Regina. Fructele au un gust deosebit, cu aromă și aspect specifice soiului.
Despre Burlat
Fruct de greutate 6-7 grame;
Culoare roșu închis;
Formă pietroasă;
Gust dulce acidulat;
Sâmbure mijlociu, neaderent la pulpă;
Epoca de coacere: începutul lunii iunie.
Despre Summit
Fruct mare aprox. 28-30 mm diametru;
Greutate 8-10 grame;
Cordiformă (formă inimă);
Pulpă semicrocantă;
Gust dulce aromat și suculent;
Sâmbure mic, neaderent la pulpă;
Epoca de coacere: prima jumătate a lunii iunie.
Despre Merchant
Fruct mare 26-28 mm;
Greutate 8-10 grame;
Culoare roșu închis;
Pulpă semicrocantă;
Gust dulce aromat și suculent;
Sâmbure mic, neaderent la pulpă;
Epoca de coacere: mijlocul lunii iunie.
Despre Kordia
Mărime: 28-32 mm;
Fruct de greutate 9-11 grame;
Culoare purpuriu închis;
Cordiform alungit;
Pulpă pitroasă, suculentă;
Gust dulce;
Sâmbure neaderent la pulpă;
Epoca de coacere: ultima decadă a lunii iunie.
Despre Karina
Fruct de greutate 9-10 grame;
Culoare roșu închis la maturare;
Pulpă pietroasă;
Gust dulce;
Epoca de coacere: sfârșitul lunii iunie.
Despre Regina
Mărime: 28-32 mm;
Fruct de greutate 8-9 grame;
Culoare roșu sângeriu;
Formă sferică, partea dorsală bombată;
Pulpă pietroasă suculentă;
Gust dulce;
Sâmbure neaderent la pulpă;
Epoca de coacere: începutul lunii iulie.
Beneficiile consumului de cireșe
Cireşele sunt superfructe datorită cantităţii mari de substanţe nutritive pe care le conţin. Sunt unele din cele mai sănătoase alimente pe care le poţi adăuga în dietă, deoarece au puţini carbohidraţi şi un indice glicemic scăzut. Cireşele conţin vitamine : A, C, E, PP, K, B1, B2, B6 ; betacaroten, minerale: clor, sodiu, potasiu, magneziu, antioxidanţi şi substanţe active.
Cireşele stimulează detoxifierea naturală a organismului datorită conţinutului ridicat de apă. Sunt bogate în antioxidanți, nu conțin colesterol și au un conținut mic de sodiu. Cireșele au proprietăți anticancerigene. Cu cât culoarea acestor fructe este mai închisă, cu atât acestea conțin mai mulți antioxidanți, minerale și vitamine și deci sunt mai benefice pentru sănătate. Cireșele mențin creierul sănătos și previn pierderile de memorie. Cireșele sunt un somnifer natural prin sursa naturală de melantonină, hormonul care ajută la reglarea unui somn profund și odihnitor. Aceste fructe alungă durerile musculare și pe cele cauzate de artrită, reduc balonările și riscul de gută. O cură cu cireșe, pentru a fi eficientă trebuie ținută cel puțin trei săptămâni, iar doza terapeutică este cuprinsă între 600 grame – 1 kilogram pe zi.